Achter de schermen...
 

Zoals je reeds kon lezen op de beginpagina ben ik een 15-tal jaar geleden begonnen met Ballonspotsite.
Als 'jong manneke' wou ik expirimenteren met het bouwen van websites, maar ook de wereld laten kennis maken met de hobby ballonspotten / ballonvaren die ik dankzij familie en mijn vader mee heb gekregen. Dik 15 jaar later doe ik dit nog steeds met evenveel plezier en met nog meer passie dan voorheen!

Echter, tijden veranderen en ikzelf wou ook meer te maken hebben met 'de ballon' zelf. Door de jaren heen maak je contacten en maken sommige generatiegenoten de stap naar het zelf besturen van een ballon, en durf je al eens de stap zetten naar het balloncrewen bij allerhande ballonteams. Dit crewen zal mij echter niet tegenhouden om mijn fototoestel achterwege te laten en foto's te nemen, het blijft mijn trouwe vriend...

Dankzij talloze piloten heb ik de kans gehad meer dan 100 prachtige ballonvaarten te maken over verschillende gebieden, steden, landen,... . En elke keer je terug in het mandje stapt, en de hoogte ingaat sta je versteld hoe prachtig dit wel niet is...en welk voorrecht ik heb om dit te mogen beschouwen als mijn grote hobby!
Een overzicht van al mijn ballonvaarten kan je vinden onder 'Overzicht vaarten'.
Engegement in de ballonvaart

Naast het ballonspotten en crewen voor verschillende ballonteams tijdens passagiersballonvaarten, gaat mijn passie een deeltje uit naar het sportballonvaren. Een tak in het ballonvaren waar je taktisch en door het spelen met de verschillende windlagen jouw doel probeert te behalen...

In 2007 werd ik warm gemaakt om het examen "Observer" af te leggen. Als Observer dien je tijdens een wedstrijd alle handelingen van de piloot te controleren of hij niets doet wat fout is ten opzichte van de regels. Ter opfrissing deed ik ook mee aan 2 andere cursussen als Observer.

In 2010 stelde ik mijzelf kandidaat als lid van de Sportcommissie van de Koninklijke Belgische Ballonvaart Federatie. Zij houden zich bezig met het promoten van de sportballonvaart, organiseren van wedstrijden,... Tot op heden ben ik hier nog steeds lid van en oefen ik de functie van Secretaris en Penningmeester uit.

Samen met een fantastisch team organiseren we ook 2-jaarlijks het Open Belgisch en Nederlands kampioenschap. In 2016 en 2017 trad ik als Event Manager aan gedurende deze fantastische competitie.

Begin 2015 zette ik ook mijn eerste stappen in de Raad van Bestuur van de Koninklijke Belgische Ballonvaart Federatie, samen met enkele enthousiaste piloten bouwen we samen aan de toekomst van het ballonvaren.

Eind 2017 besloot ik terug op de achtergrond te treden binnen de KBBF en de Sportcommissie en liet mijn taken los. Wat de toekomst brengt, zal de toekomst ons vertellen.

SPORTBALLONVAREN

Hieronder vind je een overzicht van de cursussen die ik volgde als observer, en welke wedstrijden ik aan heb meegedaan als Observer, meetteam of organisatorische medewerker.

Gevolgde cursussen Observer:

 • Cursus 1: Olen, Belgie
  Trainer: Herdewyn Ann
  20 oktober 2007
 • Cursus 2: Sint-Niklaas, Belgie
  Trainer: Herdewyn Ann
  21 februari 2009
 • Cursus 3: Olen, Belgie
  Trainer: Herdewyn Ann
  13 maart 2010

Als observer, meetteam, official of organisatorisch medewerker was ik reeds aanwezig op volgende wedstrijden:

 • Belgian Balloon Trophy 2008
  Belgisch & Nederlands Kampioenschap te Beffe, Hotton, Belgie
  30 april - 4 mei 2008
 • Fryslan Cup
  Oudehakse, Friesland, Nederland
  21 maart 2009
 • Belgian Balloon Trophy 2009
  Belgisch Kampioenschap te Izier, Hotton, Belgie
  20 - 24 mei 2009
 • One Day Fly Buren
  Buren, Nederland
  26 september 2009
 • Challenge Olen 2009
  Olen, Belgie
  07-08 november 2009
 • Belgian Balloon Trophy 2010
  Belgisch & Nederlands Kampioenschap te Izier, Hotton, Belgie
  12-16 mei 2010
 • Dutch Balloon Trophy 2011
  Belgisch & Nederlands Kampioenschap te Joure, Friesland, Nederland
  01-05 juni 2011
 • Najaarschallenge Waasland
  Belsele, Belgie
  12 november 2011
 • Belgian Balloon Trophy 2012
  Belgisch & Nederlands Kampioenschap te Ny, Hotton, Belgie.
  16-20 mei 2012
 • Challenge 2013
  Puivelde, Belgie
  12 oktober 2013
 • Ad Ballon Cup
  Maart 2014
 • Belgian Balloon Trophy 2015
  Vielsalm, Belgiƫ
  Mei 2015
 • Challenge 2015
  Belsele, Belgiƫ
  Oktober 2015
 • Belgian Balloon Trophy 2016 & 2017
  Event manager

Het zelf meedoen aan een ballonwedstrijd is mogelijks nog toekomst muziek, wie weet zet ik ooit wel zelf de stap om ballonvaarder te worden.
Maar mogelijks zit het gooien van die beruchte markers alreeds in het bloed?
In de zomer van 2011, tijdens de Mosel Ballon Fiesta in de omgeving van Trier, Duitsland kon ik 3 prachtige vaarten maken met Katherine Raes. Terwijl Katherine de ballon bestuurde, hielp ik een handje met het gooien van de markers naar de doelen. Overall haalde Katherine hiermee een 3de plaats!


3de plaats Mosel Ballon Fiesta, Duitsland 2011

Ik bedank graag iedereen met wie ik al prachtige momenten heb beleefd in de "ballonwereld", en hoop er nog vele te mogen beleven in de toekomst!

And don't forget...Ballooning is a way of life!